Skip to content

Ervaren Planoloog / Planjurist

Nederland, Zuid-Holland, ZoetermeerInterim/ ZZP

Functieomschrijving

Per direct, 36 uur per week en voor 12 maanden met mogelijkheid tot verlenging van 1 x 12 maanden

Opdracht
Voor de gemeente Zoetermeer zijn wij op zoek naar een Ervaren Planoloog / Planjurist, die aan de slag gaat met de verdere uitwerking van de Omgevingsvisie en begeleiden/adviseren bij ruimtelijke procedures van initiatiefnemers en gemeentelijke projecten.

De gemeente

Zoetermeer heeft zich de afgelopen decennia in rap tempo ontwikkeld van een dorp tot een volwaardige stad met zo’n 125.000 inwoners. Een stad waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Kortom een aantrekkelijke stad! Maar de stad is niet af. De komende jaren gaat Zoetermeer vanuit haar visie Zoetermeer 2040 werken aan een aantal grote uitdagingen, zoals het binnenstedelijk toevoegen van een groot aantal woningen, de energietransitie , investeren in de bestaande wijken en de noodzakelijke grootschalige gebiedstransformaties voor woningen en ruimte voor bedrijvigheid. Het gaat daarbij om een samenhangende aanpak voor woningbouw, voorzieningen, duurzaamheid, groen en natuur, onderwijs, cultuur en sport, bereikbaarheid en economische ontwikkeling om de stad klaar te maken voor een nieuwe levensfase.

Iedereen die bij de gemeente werkt, bouwt direct of indirect en uit volle overtuiging mee aan Zoetermeer. Door heldere keuzes te maken, verbindingen te leggen en uit te gaan van ieders eigen kracht zien we de stad mooier en beter worden. We zijn trots op het resultaat van vandaag en bouwen aan de resultaten van morgen.

Samen, open, flexibel en lerend creëren we oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Groot en klein, voor de stad en de mensen, voor nu en de toekomst. We zien mogelijkheden, benutten kansen en maken ruimte voor ideeën en initiatief. Met hart voor de stad samen bouwen aan het Zoetermeer van vandaag én morgen. Dat is de missie waar wij voor gaan!


De afdeling

De opdracht wordt uitgevoerd bij het team ‘Ruimtelijk Beleid’ binnen de afdeling Stedelijke Ontwikkeling. In het team zitten diverse disciplines die zich met de kwaliteit van de leefomgeving bezig houden. Denk aan planologie, stedenbouw, landschapsarchitectuur, stadsecologie, geluid & luchtkwaliteit en cultuurhistorie/erfgoed, maar ook de bestemmingsplanjuristen. Belangrijke onderwerpen waar het team aan werkt zijn: de invoering van de Omgevingswet, de stadsvisie (Zoetermeer 2040) en diverse gebiedsvisies. Ook verzorgd het team vanuit de verschillende disciplines de advisering in projecten (binnen projectteams) en bij vergunningaanvragen. Daarnaast wordt er regelgeving gemaakt: nu via de bestemmingsplannen en straks het nieuwe omgevingsplan.

Maar bovenal is het een heel gezellig team met een goede sfeer, waarin je goed kunt sparren en er samen naar oplossingen wordt gezocht binnen vaak uitdagende dossiers.


Wat ga je doen?

Nieuwe ontwikkelingen zoals de invoering van de omgevingswet vragen extra inzet en een andere manier van werken. Als gevolg van haar ambities en een toename in (particuliere) initiatieven ziet de gemeente Zoetermeer haar projectenportefeuille groeien. Ook is er een toename van plannen van derden waarvoor de planbegeleiding en advisering moet worden gedaan.


Je komt op de afdeling Stedelijke Ontwikkeling te werken, waar je jouw collega’s en de gemeente Zoetermeer adviseert over ontwikkelingen binnen de fysieke leefomgeving.

De opdracht bestaat in hoofdzaak de verdere uitwerking van de Omgevingsvisie en uit het verzorgen van de begeleiding/advisering bij ruimtelijke procedures van initiatiefnemers of bij gemeentelijke projecten. Je bent betrokken bij vraagstukken, gebiedsontwikkelingen en projecten die voortkomen uit de groeiambities van de stad en de opgave om de kwaliteit van de stad op peil te houden. Je adviseert daarin ook op strategisch niveau over de inzet van het nieuwe RO instrumentarium van de omgevingswet, bij de uitwerking van de Visie Zoetermeer 2040 en de toepassing van het instrument MER hierbij. Daarnaast coördineer je met gemak bestemmingsplannen en adviseer je over bouwinitiatieven die niet binnen de geldende bestemmingsplannen passen.


Wat bieden wij?

 • Veel dynamiek en complexe stedelijke opgaven.
 • Een aantrekkelijk salaris (afhankelijk van je ervaring) conform de Cao Gemeenten en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
 • Ontwikkeling, persoonlijke begeleiding en opdrachtmanagement.
 • Reiskostenvergoeding van €0,19 per kilometer.
 • Een netwerk van enthousiaste professionals binnen het fysieke domein en overlappende passie binnen het werkveld.
 • Deze opdracht is ook op ZZP basis in te vullen.

Vereisten

Wat breng je mee?

 • Een afgeronde opleiding op het juridisch vlak of op het gebied van ruimtelijke ordening op minimaal HBO bachelor niveau.
 • Minimaal 5 jaar werkervaring in de afgelopen 10 jaar met ruimtelijke procedures en (politieke) besluitvormingsprocessen.
 • Ervaring met standaarden en (wettelijke) eisen die gesteld worden aan Wro-producten, zoals ruimtelijke onderbouwingen en bestemmingsplannen en de nieuwe instrumenten van de Omgevingswet.


Wensen 

 • Een afgeronde wo bachelor opleiding Planologie of Nederlands Recht met specialismen Omgevingsrecht en Planologie.
 • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 8 jaar als planoloog / planjurist.
 • Minimaal 3 jaar aantoonbare werkervaring in de afgelopen 5 jaar met advisering op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling en planologie bij een gemeentelijke overheid.
 • Kennis van de Omgevingswet opgedaan d.m.v. een opleiding / cursus.


Solliciteren

Wil je meer weten over deze vacature? Bel dan snel met Frans Kenter via 0634170422 of stuur een mail naar frans@tripledetachering.nl
Direct solliciteren kan uiteraard ook.

of