Skip to content

Adviseur Energietransitie

Nederland, Zuid-Holland, DelftInterim/ ZZP

Functieomschrijving

Per 1 januari 2023, 24-36 uur per week en voor 12 maanden met mogelijkheid tot verlenging van 3 x 12 maanden

Opdracht
Voor de gemeente Delft zijn wij op zoek naar een Adviseur Energietransitie, die aan de slag gaat met adviseren over kansen, haalbaarheid en strategie en ontwikkel je uitvoeringsprogramma’s en beleid om doelen op het gebied van de energietransitie te verwezenlijken.

De gemeente
‘Delft in 2050 energieneutraal’ dat is één van de mooie uitdagingen die de Gemeente Delft op het programma heeft staan. Een ambitie waarbij een groot deel van de benodigde energie lokaal wordt opgewekt. Denk hierbij aan het gebruik van zonne-energie en gebruik te maken van lokale warmtebronnen als geothermie. Ook hebben we de ambitie om de hele stad te isoleren naar minimaal label C en daarmee het energieverbruik te reduceren. Verder hebben we onze transitie visie warmte opgesteld, dit Warmteplan is eind 2021 vastgesteld en is online inzichtelijk.


De afdeling 

Je bent onderdeel van programma team energietransitie. Het team van 14 mensen werkt in vijf werkstromen: Stadsbreed in beweging, Strategie, Techniek, Wijken en gebiedsontwikkeling, Innovatie. Jij werkt binnen Stadsbreed in beweging aan het stimuleren van verduurzamen door inwoners, bedrijven, en maatschappelijke organisaties. Huiseigenaren willen we bewegen om te isoleren en zelf energie op te wekken middels zonnepanelen. Het Nationaal Isolatieprogramma moet in Delft worden uitgerold, je maakt hier onderdeel uit van het projectteam. We bestrijden energiearmoede: jij huurt hiervoor externe expertise in en zorgt dat we komen tot een
meerjarig plan van aanpak. Voor de bedrijvenaanpak coördineer je de samenwerking met koploper Bedrijventerrein Schieoevers. Je werkt mee aan het opzetten van de aanpak maatschappelijk vastgoed. Tot slot werk je mee aan de ontwikkeling van de hele energietransitie binnen het programma team. De Routekaart Klimaatneutraal 2050 wordt opgesteld en hier lever je jouw strategische input voor. Je benadert de opgaves integraal, met oog voor andere relevante thema’s zoals gezondheid, circulair materiaalgebruik en flexibel bouwen.


Wat ga je doen?

Om deze ambitie te realiseren zoeken wij een bevlogen adviseur energietransitie. Als adviseur koppel je gemeentelijke doelen aan kansen. Je hebt grondige kennis van de energiewereld en de ontwikkelingen, waaronder Europese, landelijke, provinciale en regionaal beleid, programma’s, weten regelgeving, subsidie en andere instrumenten, stakeholders en belangen. Op basis van jouw expertise adviseer je over kansen, haalbaarheid en strategie en ontwikkel je uitvoeringsprogramma’s en beleid om doelen te verwezenlijken. 


Greep uit de werkzaamheden


 • Coalities bouwen rond de opgaven. Samenwerking, middelen en mensen organiseren. Daarbij heb je oog voor de belangen en drijfveren van stakeholders, je komt met hen tot logische rolnemingen en bijdragen, en zo ontwikkel je een helder plan met een duidelijke organisatie;
 • Aansturen van externe adviesbureaus en experts. Naast je eigen expertise vind je partijen in de stad en in de markt die kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld energiearmoede en het isolatieplan. Contact onderhouden en nauw samenwerken met externe stakeholders zoals
  corporaties en de provincie;
 • De aanpak continu verbeteren, ook aan de hand van de lessen van andere gemeenten
 • Aansluiten op het omgevingsplan;
 • Adviseren van het bestuur en gemeenteraad over de energietransitie;
 • Advisering en beleidsontwikkeling op het gebied van duurzaam bouwen


Wat bieden wij?

 • Veel dynamiek en complexe stedelijke opgaven.
 • Een aantrekkelijk salaris (afhankelijk van je ervaring) conform de Cao Gemeenten en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
 • Ontwikkeling, persoonlijke begeleiding en opdrachtmanagement.
 • Reiskostenvergoeding van €0,19 per kilometer.
 • Een netwerk van enthousiaste professionals binnen het fysieke domein en overlappende passie binnen het werkveld.
 • Deze opdracht is ook op ZZP basis in te vullen.

Vereisten

Als adviseur opereer je zelfstandig en ben je zorgvuldig en resultaatgericht. Je kunt uitstekend in een team samenwerken. Door jouw enthousiasme ben je in staat mensen te motiveren. Je hebt daadkracht, bent deskundig en kan planmatig en procesmatig denken.


Wat breng je mee? 

 • Minimaal een Hbo diploma met betrekking tot energietransitie of vergelijkbaar.
 • Minimaal vijf jaar werkervaring binnen het vakgebied energie in de afgelopen tien jaar.
 • Minimaal drie jaar werkervaring bij of voor een overheidsorganisatie, of binnen een
  politieke of bestuurlijke omgeving in de afgelopen tien jaar.


Solliciteren

Wil je meer weten over deze vacature? Bel dan snel met Frank Boland via 0634492780 of stuur een mail naar frank@tripledetachering.nl
Direct solliciteren kan uiteraard ook.

of